Nick las Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer

In ‘Alles is verlicht’ reist de schrijver Jonathan Safran Foer de zomer na zijn afstuderen naar het oostelijk deel van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augustine, de vrouw die al dan niet een schakel is met zijn grootvader die hij nooit heeft gekend – die zijn grootvader, zo is hem verteld, uit de handen van de nazi’s heeft gered.
Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïnse gids en tolk die behept is met een komisch spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een donquichot-achtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden. Verweven door ‘Alles is verlicht’ is de roman die de schrijver aan het schrijven is: een betoverende legende over zijn grootvaders dorp, een sjtel, in de Oekraïne, een lappendeken van verbijsterende overeenkomsten die de generaties door de tijd heen verbindt.

Prachtig en heel meeslepend verhaal van een Joodse Amerikaan die op zoek gaat naar zijn Oekraïense roots. Hij vertrekt naar Europa met een foto van zijn grootvader en gaat op zoek naar een verdwenen dorp.
Tijdens zijn tocht krijgt hij hulp van een Oekraïner die als tolk fungeert. De spraakverwarringen zijn soms echt hilarisch.
Foer heeft de kunst om op een humoristische manier toch de ernst van de oorlog en alles wat ermee gepaard gaat aan te kaarten.
Het boek werd ook verfilmd met een schitterende vertolking door Elijah Woods. Absolute aanrader!